CRYO

Ingevroren embryo

Wat is een cryo?

Een cryo behandeling kan alleen plaatsvinden als je al een (mislukte) IVF of ICSI poging achter de rug hebt. Een cryo is een ingevroren embryo. Op het moment dat er bij je IVF/ICSI poging meerdere embryo's zijn ontstaan, gaat het ziekenhuis kijken of de kwaliteit van de embryo's die niet worden teruggeplaatst in jouw lichaam goed genoeg is om ingevroren te worden. 

Invriezen

Het invriezen van embryo's gaat in grote lijnen als volgt:

  • De embryo's worden in een vloeistof gebracht die water aan het embryo onttrekt. Hierdoor lopen de embryo's weinig of geen schade op bij het invriezen. De cellen van het embryo lijken dan te krimpen.
  • De embryo's worden uit de vloeistof opgezogen in een rietje en langzaam ingevroren. Dit gebeurt met een vriesapparaat dat gekoppeld is aan vloeibaar stikstof (-196ºC). Dit hele proces duurt ongeveer 2,5 uur.
  • Na het invriezen worden de rietjes met embryo's in een buisje gedaan en bewaard in een groot stikstofvat.

Behandelingsschema

Als er cryo's zijn, dan kun je na een verplichte rustmaand na de mislukte IVF/ICSI poging starten met het cryo behandelschema. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. 

Er zijn twee mogelijkheden om de cryo behandeling te ondergaan.

  • Mogelijkheid 1: is om in je eigen cyclus zelf je ovulatie in kaart te brengen door middel van het gebruik van ovulatietesten. 
  • Mogelijkheid 2: is om door middel van vaginale echo's de rijping van je eitje bij te houden en vervolgens de ovulatie laten plaatsvinden door het toedienen van een prik pregnyl (5.000IE).

Zelf verkies ik mogelijkheid 2 omdat je dan echt bijna 100% zeker weet wanneer de ovulatie is. Op het moment dat je ongesteld wordt, bel je het ziekenhuis/gynaecoloog om een afspraak te maken voor de eerste echo. Bij de eerste echo kijken ze naar de groei van het eitje en ook naar je baarmoederslijmvlies. Meestal is een twede echo nodig om het moment te bepalen dat je de pregnyl prik kunt zetten. Zo kan het ook zijn dat je nog niet ver genoeg bent en dat u indien nodig nog eens op consultatie moet gaan. Je eitje moet namelijk zo'n 17-18mm groot zijn. Die avond zet je de pregnyl prik en op aanraden van je gynaecoloog zal u ook gevraagd worden om utrogestan te gebruiken.

Vervolgens is het schema afhankelijk van de dag waarop je embryo's zijn ingevroren. Meestal gebeurd dit dag 3 of dag 5 na de punctie. Dat betekent dat je cryo op de 3de of 5de dag na je ovulatie wordt teruggeplaatst. 

Stel je zet op maandagavond de pregnyl, dan vindt je ovulatie op woensdag(dag 3) of vrijdag (dag 5) plaats. De cryo wordt dan zaterdag (dag 3) of maandag (dag5) teruggeplaatst. Er wordt een afspraak ingepland, maar de cryo moet het natuurlijk wel overleven. Daarvoor kan u de ochtend van de afspraak zelf bellen of wordt u opgebeld door het ziekenhuis. Meestal ontdooien ze de cryo(s) een dag voor de geplande terugplaatsing, zodat ze kunnen bijhouden of het nog wel doordeelt.

De terugplaatsing van het cryo gaat hetzelfde als bij een vers embryo. En ook nu is het ongeveer 10 a 14 dagen lang wachten. De wel gekende wachtweken! 

Ontdooiing in het laboratorium


  • De embryo's worden in aflopende concentraties van het invriesmedium gezet. Hierdoor krijgen ze langzaam hun oorspronkelijke grootte terug; de cellen zwellen weer op. Nu wordt zichtbaar of de embryo's schade hebben geleden door het invriezen.
  • Een uur na het ontdooien wordt beoordeeld of de embryo's geplaatst kunnen worden.
  • Het kan voorkomen dat er nog meer embryo's ontdooid moeten worden. Of dat de kwaliteit van de embryo's twijfelachtig is. In het laatste geval maakt het ziekenhuis een afspraak onder voorbehoud voor een plaatsing. 
  • Na de beoordeling van de embryo's wordt u gebeld. Een laboratoriummedewerker vertelt u hoeveel embryo's er ontdooid zijn. Ook hoort u of een plaatsing in de baarmoeder mogelijk is. Als dit het geval is, gebeurt dat altijd de volgende dag.

Plaatsing cryo embryo

De terugplaatsing gaat zoals eerder gezegd het zelfde als bij een vers embryo. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat is juist hetzelfde als bij IUI. De embryo wordt dan aan de hand van een injectiespuitje en een speciale katheter in de baarmoederholte ingebracht. Dit doet geen pijn. Natuurlijk hangt dit af van vrouw tot vrouw. Ik zelf ben daar redelijk gevoelig voor en heb meestal wel wat pijn. Die pijn kan ik vergelijken met een menstruatiekramp. Na de plaatsing moet je zoals bij IUI even plat blijven liggen en daarna mag je naar huis. Er wordt ook al een datum afgesproken voor een bloedafname om natuurlijk te controleren of u al dan niet zwanger bent. Wanneer de cryo in een kunstmatige cyclus wordt geplaatst, gaat u volgens afspraak door met de voorgeschreven hoeveelheid Progynova en Utrogestan. In geval van een eigen natuurlijke cyclus krijgt u geen medicijnen. Het embryo hoeft zich nu enkel nog goed intenestellen en voor derest kan u zelf niet veel meer doen en zal de natuur het werk moeten doen. 

©2017 PINK CLOUDS, Blogger Sofie Cosyn Oost Vlaanderen, 9080 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin